Przystawki „BIEDRONKI”

Kochani nadeszła WIOSNA, niech będzie dla nas Wszystkich RADOSNA!!!

Mimo, że zostajemy w domu to wiosnę mamy w sercu. Możemy mieć ją też na talerzu 🙂

Dziś proponuję Wam pyszne i zdrowe przekąski „Biedronki”. Starszaki podczas zajęć kulinarnych w październiku już je przygotowywały, myślę że chętnie zrobią to jeszcze raz 🙂 Zachęcam też Rodziców Krasnoludków i Smerfików – z Waszą pomocą nawet takie Smyki sobie poradzą z tymi ‚Biedronkami” 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 krakersów (skrojonej bagietki, bułki, tostów, a nawet herbatników – wykorzystajcie to co macie w domu),
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 4 czarne oliwki (1 na kropki, 3 na głowy).
  • pieprz i sól do smaku,
  • 100 g białego sera lub twarożku lub serka naturalnego typu Almette,
  • 1-2 łyżki śmietanki.

Przygotowanie:

Jeśli używamy białego sera to przekładamy go do miski, dodajemy do niego przyprawy oraz śmietankę. Ugniatamy widelcem. Tak przygotowanym serem lub gotowym serkiem typu Almette smakujemy krakersy. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim wyłożony na krakersy ser.

Pomidorki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Każdą połówkę dodatkowo nacinamy i lekko rozchylamy, formując w ten sposób skrzydełka. Uformowane biedronki układamy na szczypiorek.

Oliwki dzielimy na 4 części i wykonujemy z nich głowy biedronek. Jedną z oliwek przeznaczamy na wykonanie kropek na pomidorkach. Oczy natomiast wykonujemy z sera.

Tak przygotowana przystawka jest gotowa do podania 🙂